Mentalna aritmetika
Hikari program

About Course

Hikari program je nastao kao rezultat dugogodišnjeg rada psihologa, pedagoga i drugih stručnjaka iz oblasti edukacije i obrazovanja, a zasniva se na upotrebi drevne računaljke abakus

About Course

Hikari je jedinstveni program porijeklom iz Japana, kolijevke mentalne aritmetike. Na japanskom jeziku znači svjetlost i simbolizuje proces učenja i buđenja (osvjetljavanja) naših mentalnih kapaciteta. Hikari program je nastao kao rezultat dugogodišnjeg rada psihologa, pedagoga i drugih stručnjaka iz oblasti edukacije i obrazovanja, a zasniva se na upotrebi drevne računaljke abakus (算盤 jap. Soroban).

Namjenjen je djeci uzrasta od 4 do 12 godina jer se u tom periodu mozak najviše razvija, te stvaraju moždane sinapse (veze između moždanih ćelija). Posebno su od značaja veze između lijeve i desne hemisfere mozga. (Više o sinapsama možete pročitati ovdje). Što veći broj sinapsi neko posjeduje, bolje su mentalne sposobnosti.

Cilj programa je da dijete maksimalno probudi svoje mentalne kapacitete i postane “Malac Genijalac”.

Program se zasniva na dvije naučne komponente:

–          Total Brain Development Program (TBDP) predstavlja sistem cjelokupnog moždanog razvoja kojim se podstiče aktivacija obje moždane hemisfere u ranim fazama njenog razvoja. Kao rezultat te aktivacije poboljšava se niz mentalnih sposobnosti, kao što su memorija, inteligencija, koncentracija, mašta…

–          VAK metoda (Vizuelno Auditivno Kinestetička) predstavlja metod učenja koji se razvio na osnovama neurolingvističkog programiranja (NLP) i podrazumijeva uključivanje tri čula (vid, sluh, dodir). Ova tehnika mogla bi se opisati i kao Vizuelni – vidim što hoćeš reći; Auditivni – ovo mi zvuči dobro; Kinestetički (tjelesni) – pokaži mi kako to da uradim. Istraživanja su pokazala da se najbolji rezultati postižu, kada se u procesu učenja informacije primaju putem različitih čula, jer se na taj način aktivira najveći broj neuronskih puteva u mozgu. Ovakvim učenjem proces pamćenja dostiže svoj maksimalan potencijal, jer se informacije prenose sa jedne na drugu moždanu hemisferu, čime se aktivira cijeli mozak.

Program je fleksibilno i pažljivo osmišljen, uzimajući u obzir individualne potrebe svakog djeteta. Učenje se praktikuje u malim grupama (6 -12 polaznika) pri čemu je najvažnija opuštajuća i kreativna atmosfera i pozitivni emocionalni odnosi.

Show More

What Will You Learn?

 • Razvoj koncentracije i pažnje,
 • Brzo računanje,
 • Odlična memorija,
 • Fotografsko pamćenje,
 • Analitičko i logičko razmišljanje,
 • Kreativnost i mašta,
 • Sposobnost vizuelizacije,
 • Sigurnost i samouvjerenost

Course Content

Free
Free access this course
 • Instructor
  Ivan Knezevic
 • Language
Verified by MonsterInsights