FAZE PROGRAMA

U školi Malac Genijalac primijenjuje se originalni HIKARI  program Mentalne aritmetike. Hikari na japanskom znači svjetlost i simbolizira proces učenja i buđenja (osvjetljavanja) naših mentalnih kapaciteta. Program sadrži jedinstvenu metodu porijeklom iz Japana, kolijevke mentalne aritmetike. Nastao je kao rezultat dugogodišnjeg rada psihologa, pedagoga i drugih stručnjaka iz područja edukacije u saradnji s prestižnim japanskim Institutom Tomoe Soroban iz Tokija. Temelji se na upotrebi drevne računaljke abakus (算盤jap. Soroban), čijom se vizualizacijom postiže izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina i sposobnosti djece u ranom periodu života. Program se temelji na: TBDP pristupu (Total Brain Development Program) i VAK metodi (Vizualno Auditivno Kinestetičko).
TBDP (Total Brain Development Program) predstavlja sastav cjelokupnog razvoja mozga kojim se podstiče aktivacija obje hemisfere mozga u ranim fazama života. Kao rezultat te aktivacije poboljšava se niz kognitivnih sposobnosti kao što su pamćenje, inteligencija, koncentracija, mašta.
VAK metoda (Vizualno – Auditivno – Kinestetička) je metoda koja se razvila na osnovama neurolingvističkog programiranja (NLP) i podrazumijeva uključivanje tri čula (vid, sluh, dodir) u proces učenja. Ova tehnika mogla bi se opisati i kao Vizualni – vidim to što mi govoriš; Auditivni – zvuči mi dobro; Kinestetički (tjelesni) – pokaži mi kako da to napravim. Naučna istraživanja pokazala su da se najbolji rezultati postižu kada se u procesu učenja informacije primaju putem različitih čula jer se na taj način aktivira najveći broj neuronskih veza u mozgu. Takvim učenjem proces pamćenja dostiže svoj maksimum jer se primljene informacije prenose s jedne na drugu hemisferu mozga, čime se aktivira cijeli potencijal našeg mozga.

Program je namijenjen djeci uzrasta od 4. do 12. godine (završno 14.), jer u tom se periodu dječji mozak najdinamičnije razvija. Fleksibilno je i pažljivo osmišljen uzimajući u obzir individualne potrebe svakog djeteta. Učenje se prakticira u malim grupama (6-12 polaznika), kroz zabavne aktivnosti, različite igre i takmičenja, pri čemu je najvažnija opuštajuća i kreativna atmosfera i pozitivni emocionalni odnosi.

 Cilj programa je da dijete maksimalno probudi svoje mentalne kapacitete i postane “Malac Genijalac”. Kognitivni razvoj postiže se na zabavan i razigran način, radom koji se temelji na tri ključne stvari: računanje abakusom, mentalna aritmetika i didaktičke igre. Upotrebom abakusa aktiviraju se obje moždane hemisfere čime se postiže maksimalan intelektualni potencijal. Nakon savladavanja rada na abakusu, učenici su u stanju obavljati komplikovane računske operacije kao što su: 235 + 64 + 361 – 97 + 196 – 98 = … bez ikakvih pomagala, isključivo misaonim putem, dajući tačan odgovor u samo nekoliko sekundi! Ovu sposobnost Malac Genijalac zadržava zauvijek, posjedujući je tokom cijelog života.