Program mentalne aritmetike

Proces učenja i buđenja img mentalnih kapaciteta

Kome je namenjen program?

Za djecu od 6 do 12 i njihov puni intelektualni img razvoj

Total Brain Development Program

Aktivacija obije hemisfere img mozga

Kao rezultat te aktivacije poboljšava se niz kognitivnih sposobnosti kao što su pamćenje, inteligencija, koncentracija, mašta.

VAK metoda

Uključivanje tri čula img u proces učenja

Mentalni razvoj

Zabavne aktivnosti

Za uzrast

Od 6 do 12 godina

U ranim fazama života

Cjelokupni razvoj mozga

Neurolingvističko programiranje

Vid, sluh, dodir

Postanite dio naše školice
img
img
img

Pridružite se 250+ malaca

Jedinstvena metoda porijeklom iz Japana

Program sadrži jedinstvenu metodu porijeklom iz Japana, kolijevke mentalne aritmetike. Nastao je kao rezultat dugogodišnjeg rada psihologa, pedagoga i drugih stručnjaka iz područja edukacije u saradnji s prestižnim japanskim Institutom Tomoe Soroban iz Tokija.

  • Brzo računanje
  • Razvoj kognitivnih vještina
  • Obavljanje komplikovanij računskih operacija
  • Sposobnosti za cijeli život
Prijavi se


Originalni hikari program

Škola Malac Genijalac primjenjuje originalni HIKARI 光 program Mentalne aritmetike. Hikari na japanskom znači svejtlost i simbolizuje proces učenja i buđenja (osvetljavanja) mentalnih kapaciteta. Nastao je kao rezultat dugogodišnjeg rada psihologa, pedagoga i drugih stručnjaka iz oblasti edukacije i obrazovanja, a zasniva se na upotrebi drevne računaljke abakus (算盤 jap. Soroban).

Na čemu se zasniva program?

Jedinstveni pristup učenju

Program se temelji na TBDP pristupu (Total Brain Development Program) i VAK metodi (Vizuelno Auditivno Kinestetičko).

TBDP (Total Brain Development Program) je sistem celokupnog moždanog razvoja, podsticanjem aktivacije obe moždane hemisfere u ranim fazama života.

VAK metoda (Vizuelno – Auditivno – Kinestetička) predstavlja uključivanje tri čula (vid, sluh, dodir) u proces učenja. Ova tehnika mogla bi se opisati i kao vidim – čujem – osećam. Istraživanja su pokazala da se najbolji rezultati postižu, kada se u procesu učenja informacije primaju putem različitih čula, čime se aktivira najveći broj neuronskih veza u mozgu. Takvim učenjem proces pamćenja dostiže maksimum jer se primljene informacije prenose sa jedne na drugu hemisferu mozga aktivirajući celokupan moždani potencijal.

Program je fleksibilno i pažljivo osmišljen uzimajući u obzir individualne potrebe svakog deteta. Učenje se praktikuje u malim grupama, kroz zabavne aktivnosti, različite igre i takmičenja, pri čemu je najvažnija opuštajuća i kreativna atmosfera i pozitivni emocionalni odnosi. Mentalni razvoj se postiže na zabavan i razigran način, radom zasnovanim na tri ključne stvari: računanje abakusom, mentalna aritmetika i didaktičke igre.

Od čega se sastoji program?

Faze programa

Prva faza – UPOTREBA SOROBANA (ABAKUSA)


Abakus faza traje tokom početnih nivoa, na kojima se upotrebljava računaljka abakus. Računanje se sprovodi pomeranjem kuglica, pomoću prstiju lijeve i desne ruke. Težište je na finoj motorici i intenzivnim čulnim nadražajima (vid, sluh, dodir). Djeca najprije posmatraju ono što im nastavnik pokazuje i slušaju uputstva, da bi zatim sama preduzela konkretnu radnju. Ovakavim metodom se pokreće intenzivni moždani proces, jer su prstići neprestano u pokretu dodirujući kuglice. Time se aktiviraju taktilni nadražaji koji dalje stimulišu centre u mozgu stvarajući nove neuronske veze (sinapse). Korišćenjem prstiju obije ruke, istovremeno se aktiviraju obije moždane hemisfere i povećava kognitivni kapacitet. 

Druga faza – MENTALNA ARITMETIKA I VIZUELIZACIJA

Faza mentalne aritmetike (暗算, jap. Anzan) počinje tokom viših nivoa na kojima se prestaje sa fizičkom upotrebom abakusa. Sada deca počinju da računaju napamet, zamišljajući abakus u sopstvenoj glavi. Posmatrajući, često možemo da vidimo kako i dalje pomeraju prste kao da koriste pravi abakus. Sposobnost vizuelizacije abakusa deca su razvila zahvaljujući aktivaciji desne hemisferi mozga, odgovornoj za maštu, fotografsko pamćenje i kreativnost. Jednom kada se ova sposobnost razvije moguće je dalje uvežbavati sve brže i komplikovanije računske operacije, dok se dečiji mozak počinje ponašati poput pravog super računara.

program za djecu matematika

Ciljevi programa

Cilj programa je da dijete maksimalno probudi svoje mentalne kapacitete i postane “Malac Genijalac”. Kognitivni razvoj postiže se na zabavan i razigran način, radom koji se temelji na tri ključne stvari: računanje abakusom, mentalna aritmetika i didaktičke igre. Upotrebom abakusa aktiviraju se obje moždane hemisfere čime se postiže maksimalan intelektualni potencijal.

Nakon savladavanja rada na abakusu, učenici su u stanju obavljati komplikovane računske operacije kao što su: 235 + 64 + 361 – 97 + 196 – 98 = … bez ikakvih pomagala, isključivo misaonim putem, dajući tačan odgovor u samo nekoliko sekundi! Ovu sposobnost Malac Genijalac zadržava zauvijek, posjedujući je tokom cijelog života.

Kome je program namjenjen?

Program je namijenjen djeci uzrasta od 4. do 12. godine (završno 14.), jer u tom se periodu dječji mozak najdinamičnije razvija. Fleksibilno je i pažljivo osmišljen uzimajući u obzir individualne potrebe svakog djeteta.

Učenje se prakticira u malim grupama (6-12 polaznika), kroz zabavne aktivnosti, različite igre i takmičenja, pri čemu je najvažnija opuštajuća i kreativna atmosfera i pozitivni emocionalni odnosi.

img img

Nivoi i trajanje programa

Program ima dva nivoa (osnovni i napredni). Svaki nivo traje po deset mjeseci i prati školsku godinu (od septembra do juna) odnosno 40 nedjelja (120 časova).

Kada se održava nastava?

Redovna nastava se održava jedanput nedjeljno (radnim danima ili vikendom) u trajanju od 3 vezana časa (3 x 45 min) sa kratkim pauzama između časova.

Kako izgledaju grupe?

Program je pažljivo osmišljen uzimajući u obzir individualne potrebe svakog djeteta. Nastava se praktikuje u malim grupama (6 do 12 polaznika).

Zašto pohađati program mentalne aritmetike?

Prava moždana gimnastika

Sa pravom se može reći da logičke operacije na abakusu predstavljaju pravu moždanu gimnastiku, nešto poput čučnjeva ili sklekova za mozak!

img

Kakva su
iskustva roditelja..?

“ Moje dijete je oduševljeno školicom, Malac Genijalac, raduje se časovima i uživa u svim aktivnostima. Školica mu je dala sigurnost i samouvjerenost pri učenju... ”

Marko Markovic

Nastavnik

“ Moje iskustvo sa programom je odlično, djeca su značajno napredovala a vještine koje su stekli poslužile su kao priprema za polazak u prvi razred... "

Jovana Jovanović

preduzetnica

"Sve pohvale bih uputio radu škole Malac genijalac Nastavnici se sa puno ljubavi i visoke strucnosti se predaju svakom djetetu 100%. Moje dijete pokazalo je veliki napredak za vrlo kratak period, pažnja mu je odlična i ono što je najlepše on jedva čeka da dodje u školu da uči"

Nikola Nikolić

Pomorac
img
img
img

Promo film

Pogledajte kratki promo film o školici Malac Genijalac i programu mentalne aritmetike koji su pripremile naše kolege iz Srbije.

Aktuelnosti iz
svijeta malih genijalaca

Budite u toku sa svim dešavanjima i aktivnostima škole Malac Genijalac. Pratite naš blog...

img img
Testirajte besplatno

Posjetite nas na najbližoj lokaciji i uvjerite se u kvalitet nastave

    Verified by MonsterInsights