Brzo i tačno računanje

Mentalno rješavanje kompleksnih matematičkih operacija

Kome je namenjen program?

Za djecu od 4 do 14 i njihov puni intelektualni razvoj

Total Brain Development Program

Hikari na japanskom znači svjetlost

i simbolizuje buđenje (osvjetljenje) mentalnih kapaciteta

Naučna istraživanja

Najefikasniji metod treninga dječijeg mozga

Istraživanja nedvosmisleno dokazuju da abakuso predstavlja modernu mentalnu spravu, čija upotreba efikasno potpomaže kognitivni razvoj

Razvoj koncentracije i pažnje

Brojni benefiti

Za uzrast

Od 4 do 14 godina

Drevna računaljka abakus

Hikari program

Šta kaže nauka?

Istraživanja potvrđuju

Postanite dio naše školice
img
img
img

Pridružite se 250+ malaca

Jedina škola u Crnoj Gori

Pored poboljšanja matematičkih sposobnosti, program pozitivno utiče na razvoj razmišljanja i podstiče niz kognitivnih sposobnosti. Benefiti programa su:

  • Razvoj koncentracije i pažnje
  • Brzo računanje
  • Odlična memorija
  • Fotografsko pamćenje
  • Analitičko i logičko razmišljanje
  • Kreativnost i mašta
  • Sigurnost i samouvjerenost
  • Sposobnost vizuelizacije
Prijavi se

Ukratko o mentalnoj aritmetici

Mentalna aritmetika je sposobnost brzog i tačnog računanja bez korištenja olovke, papira ili drugog pomagala. Program mentalne aritmetike je namenjen intelektualnom razvoju djece, a nastao kao rezultat dugogodišnjeg rada psihologa, pedagoga i drugih stručnjaka iz oblasti edukacije. Zasniva se na upotrebi drevne računaljke abakus (jap. Soroban) čijom vizuelizacijom se postiže izvanredno brzo računanje. Međutim brzo računanje je samo sredstvo kojim se postižu važniji ciljevi – optimalan intelektualni razvoj. Brzino računanje, je samo pokazatelj da su se razvile važne kognitivne sposobnosti kao što su : koncentracija, vizuelizacija, pažnja, memorija, analitičko razmišljanje i logika. Razvoj ovih sposobnosti je najvažniji cilj mentalne aritmetike, jer svakom djetetu donosi trajne koristi i veštine koje su mu neophodne u životu.

Za djecu od 4 do 14 godina

Program je namjenjen djeci od 4 do 14 godina, jer je to period života u kojem se ljudski mozak najdinamičnije razvija i tokom kojeg će nastati najveći broj neuronskih veza (sinapsi). Nakon ovog perioda mogućnosti za razvoj su značajno manje. Zato je izuzetno važno da roditelji iskoriste jedinstvenu šansu u životu svog djeteta, obezbedjujući mu priliku da postigne pun intelektualni razvoj. Mentalnom aritmetikom poboljšava se način na koji dijete sluša, obrađuje i razumeva informacije; zamišlja i stvara određene predstave; prepoznaje detalje; obavlja radnje i rješava probleme. Programom se podstiče aktivacija obije moždane hemisfere i postiže bolji uspjeh u školi. Škola Malac Genijalac je već godinama škola broj jedan po izboru roditelja. Rezultati koje djeca postižu zahvaljujući našim programima su merljivi, evidentni i opšte poznati. Smatramo da je veliku popularnost naša škola stekla zahvaljući svom jedinstvenom i originalnom pristupu nastavi.

Hikari program mentalne aritmetike

Škola Malac Genijalac primenjuje originalni HIKARI 光 program Mentalne aritmetike. Hikari na japanskom znači svetlost i simbolizuje proces učenja i buđenja (osvetljavanja) mentalnih kapaciteta. Nastao je kao rezultat dugogodišnjeg rada psihologa, pedagoga i drugih stručnjaka iz oblasti edukacije i obrazovanja, a zasniva se na upotrebi drevne računaljke abakus (算盤 jap. Soroban).

Od čega se sastoji program?

Hikari i Mentalna aritmetika

Prva faza – UPOTREBA SOROBANA (ABAKUSA)

Abakus faza traje tokom početnih nivoa, na kojima se upotrebljava računaljka abakus. Računanje se sprovodi pomeranjem kuglica, pomoću prstiju lijeve i desne ruke. Težište je na finoj motorici i intenzivnim čulnim nadražajima (vid, sluh, dodir). Djeca najprije posmatraju ono što im nastavnik pokazuje i slušaju uputstva, da bi zatim sama preduzela konkretnu radnju. Ovakavim metodom se pokreće intenzivni moždani proces, jer su prstići neprestano u pokretu dodirujući kuglice. Time se aktiviraju taktilni nadražaji koji dalje stimulišu centre u mozgu stvarajući nove neuronske veze (sinapse). Korišćenjem prstiju obije ruke, istovremeno se aktiviraju obije moždane hemisfere i povećava kognitivni kapacitet. 

Druga faza – MENTALNA ARITMETIKA I VIZUELIZACIJA

Faza mentalne aritmetike (暗算, jap. Anzan) počinje tokom viših nivoa na kojima se prestaje sa fizičkom upotrebom abakusa. Sada deca počinju da računaju napamet, zamišljajući abakus u sopstvenoj glavi. Posmatrajući, često možemo da vidimo kako i dalje pomeraju prste kao da koriste pravi abakus. Sposobnost vizuelizacije abakusa deca su razvila zahvaljujući aktivaciji desne hemisferi mozga, odgovornoj za maštu, fotografsko pamćenje i kreativnost. Jednom kada se ova sposobnost razvije moguće je dalje uvežbavati sve brže i komplikovanije računske operacije, dok se dečiji mozak počinje ponašati poput pravog super računara.

img img

Nivoi i trajanje programa

Program ima dva nivoa (osnovni i napredni). Svaki nivo traje po deset mjeseci i prati školsku godinu (od septembra do juna) odnosno 40 nedjelja (120 časova).

Kada se održava nastava?

Redovna nastava se održava jedanput nedjeljno (radnim danima ili vikendom) u trajanju od 3 vezana časa (3 x 45 min) sa kratkim pauzama između časova.

Kako izgledaju grupe?

Program je pažljivo osmišljen uzimajući u obzir individualne potrebe svakog djeteta. Nastava se praktikuje u malim grupama (6 do 12 polaznika).

Zašto pohađati program mentalne aritmetike?

Prava moždana gimnastika

Sa pravom se može reći da logičke operacije na abakusu predstavljaju pravu moždanu gimnastiku, nešto poput čučnjeva ili sklekova za mozak!

img

Kakva su
iskustva roditelja..?

“ Moje dijete je oduševljeno školicom, Malac Genijalac, raduje se časovima i uživa u svim aktivnostima. Školica mu je dala sigurnost i samouvjerenost pri učenju... ”

Marko Markovic

Nastavnik

“ Moje iskustvo sa programom je odlično, djeca su značajno napredovala a vještine koje su stekli poslužile su kao priprema za polazak u prvi razred... "

Jovana Jovanović

preduzetnica

"Sve pohvale bih uputio radu škole Malac genijalac Nastavnici se sa puno ljubavi i visoke strucnosti se predaju svakom djetetu 100%. Moje dijete pokazalo je veliki napredak za vrlo kratak period, pažnja mu je odlična i ono što je najlepše on jedva čeka da dodje u školu da uči"

Nikola Nikolić

Pomorac
img
img
img

Promo film

Pogledajte kratki promo film o školici Malac Genijalac i programu mentalne aritmetike koji su pripremile naše kolege iz Srbije.

Aktuelnosti iz
svijeta malih genijalaca

Budite u toku sa svim dešavanjima i aktivnostima škole Malac Genijalac. Pratite naš blog...

img img
Testirajte besplatno

Posjetite nas na najbližoj lokaciji i uvjerite se u kvalitet nastave

    Verified by MonsterInsights